Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Příspěvky

HISTORIE FEUERSHOW

17. 6. 2015

Proč právě Feuershow? Historie této akce začala v roce 2006. Nápad uspořádat akci, kde by se prezentovali hasiči se zrodil v hlavě tehdejšího provozovatele hotelu Obora v Košeticích pana Jana Chadimy. Pro tuto akci vymyslel i onen název FEUERSHOW

  1. ročník – areál hotelu Obora – 21. 10. 2006 – pořadatel: Jan Chadima Hotel Obora

Tento 1. ročník, který vše vlastně nastartoval, se konal v komorním duchu. Na akci bylo k vidění 7 ks mobilní požární techniky z SDH Košetice a Onšov, pro děti byly připraveny různé hry a soutěže a hasiči zde předvedly hašení osobního automobilu, simulované hašení lesního porostu a svojí výstroj a výzbroj. Na odpoledne navázala taneční zábava se skupinou KATR ve vnitřních prostorách hotelu Obora.

feuershow-1.-rocnik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. ročník – areál hotelu Obora – 4. 8.2007 – pořadatel: Jan Chadima Hotel Obora.

A zde už se začíná rýsovat koncepce akce Feuershow. Po prvním ročníku bylo zřejmé, že je potřeba návštěvníkům ukázat více techniky. SDH si tedy bere na starost organizaci techniky a ukázek.

Akci prvně podporuje i HZS kraje Vysočina-stanice Pelhřimov, s technikou RZA Nissan Patrol. Na akci příslučníci provedly ukázku vyproštění osob z havarovaného vozidla a svojí činnost předvedla i lezecká skupina. Na akci je k vidění 17 ks mobilní pořární techniky, akce se zůčastnila firna TOMCAR, která představila svůj RZA Nissan. Opět nechybí řada soutěží pro děti. Na odpolední program navazuje taneční zábava, která už se koná na venkovní ploše. Na akci zahrály kapely Mr. Hanky, Katr a Eclipse.

feuershow-2.-rocnik-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. ročník – areál výstaviště AP Košetice 19.7. 2008 – pořadatel: SDH Košetice

Zlomový rok! Po úspěchu 2. ročníku, kdy bylo zřejmé že potenciál alce roste, bylo výborem SDH odhlasováno, že akci budeme nadále organizovat zcela ve své režii (občerstvení a.t.d.) a přesuneme ji blíže k veřejnosti do areálu výstaviště AP Košetice. Zvedající se úroveň dalších ročníků ukázala, že to byla správná volba. Nastává tedy velký rozmach akce, jsou oslovováni další sbory s technikou, oslovují se sponzoři a klade se větší důraz na propagaci akce. Do akce velmi významně vstupuje i Obec Košetice. Na akci bylo k vidění 29 ks. mobilní požární techniky. Akci opět podporuje HZS kraje Vysočina stanice Pelhřimov s technikou OT 64 a stanice Jihlava s chemickým kontejnerem na podvozku T 815. Velikým úspěchem byl příjezd drážních hasičů ze stanice HZS SŽDC Praha s technikou TA T 815 8x8.  Na akci poprvé přijíždí VYA Tatra 8x8 „Kraken“ od kolegů z Nového rychnova, který se stal nepostradatelným účastníkem akce i dalších následujících ročníků.

SDH tedy zajišťuje komplet občerstvení, na akci je stanoven vstup. Na odpolední akci navazuje taneční zábava na venkovním parketu v prostoru výstaviště, kde zahrály kapely: Interní sdělení, Mr.Hanky, Eclipse a Katr.

feuershow-3.-rocnik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. ročník – areál výstaviště AP Košetice 22. 8. 2009 – pořadatel: SDH Košetice

A už to jede!!! 3. ročník se povedl a ukázalo se že přesun akce do prostoru výstaviště jedině prospěl.

SDH se na tento ročník ještě více připravuje. Je osloveno širší spektrum techniky. Na akci se prezentuje i technika IZS, akci poprvé a bohužel i naposled podpořila záchranná služba kraje Vysočina, která na místo vyslala posádku ze stanice Pacov. Na akci je k vidění 37 ks mobilní požární techniky. Opět akci podporuje HZS kraje Vysočina, stanice Pelhřimov a Jihlava a poprvé i HZS Praha s výškovou technikou. Opět účast drážních hasičů s TA Tatra 815 8x8. Na této akci byl prvně představen a pokřtěn Rychlý zásahový automobil Trabant Combi, který zrekonstruoval člen SDH Košetice Jaroslav Svatoš. Trabant ve spojení s VYA T 813 z Nového Rychnova se staly právoplatnými symboly akcí Feuershow.

Na akci nechybí bohatý doprovodný program, ukázky zásahů, vyproštění, hašení, lezecké skupiny atd. Na odpolední program měla navázat taneční zábava se skupinou PAM. Ale: jak se do budoucna stalo nechtěným zvykem, akci překazil déšť a zábava se nekonala. Řada techniky měla problém z rozmáčeného terénu vůbec vyjet. Na scénu tedy nastupuje VYA „Kraken“ z Nového Rychnova a probíhá několikahodinová neplánovaná ukázka vyprošťování techniky. Po odjezdu posledního auta to v areálu vypadá jak na čerstvě zoraném poli, ale i přesto pokládáme tento ročník za úspěšný.

feuershow-4.-rocnik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. ročník – areál vástaviště AP Košetice 27. 7. 2010 – pořadatel: SDH Košetice

Tento ročník byl prezentován jako jubilejní pátý a navíc byl spojen s oslavou 115-let od založení SDH Košetice. Protože bylo jasné, že vzhledem k rostoucímu počtu techniky nebude možné k výročí uspořádat v areálu soutěž, bylo rozhodnuto že SDH ve spolupráci s okrskem č. 11 Košetice na místě uspořádá pouze pohárovou soutěž ve štafetě 4x60 pro mladé hasiče. Děkujeme vedení okrsku č. 11, že si tuto disciplínu vzal na starosti a zajistil jí jak formou přípravy, tak formou rozhodčích.. Jelikož se jedná i o výročí sboru, je kladen větší prostor na propagaci akce. Mediálními partnrry se stává Pelhřimovský deník a server Pozary.cz. Akce se zůčastňují zástupci HZS kraje Vysočina a dokonce akci přijel podpořit i nynější brigádní generál Ing. František Zadina. Nechybí opět výšková technika z HZS Praha, technika z HZS Jihlava, Pelhřimov a opět HZS SŽDC Praha. Novinkou je účast městské policie Praha-poříčního útvaru a i Policie České republiky. Je navázana spolupráce se psovody ze Želiva, kteří se na akci rovněž prezentují.  Na akce je k vidění 48 ks mobilní požární techniky. Na akci se prezentuje společnost Vesta auto se zbrusu novým vozidlem DA Mercedes.  Na odpolední program opět navazuje taneční zábava se skupinou PAM, ale dlouho netrvá, protože opět prší. Takže opětovný nástup „Krakena“ a vytažení některé techniky z areálu. Toto  se velmi líbí hasičům z Nového Rychnova, pořadatelům už o něco méně. I přesto opět úspěch a posun. Následující roky jsou vynechány záměrně kůli akci Pyrocar.

feuershow-5.-rocnik.jpg

  1. ročník – areál AP Košetice 21. 7. 2012 – pořadatel: SDH Košetice

Akce už má jméno a jede! Probíhá veliká mediální kampaň v Pelhřimovském deníku, SDH se na akci připravuje ještě poctivěji. Pro návštěvníky je připraveno více atrakcí. Velikým hitem byl např. Aquazorbing, tradičně je na akci skákací hrad pro děti a různé atrakce převážně pouťového charakteru. SDH akci koncipuje jako rodinnou, takže na akci musí být program pro každou generaci. Na akci při zahájení vystupují pacovské mažoretky, akce probíhá za účasti zástupců z výkonného výboru OSH a zástpců HZS. Samozřejmě nechybí starostka obce Košetice. Na akci dorazilo přes 60 ks mobilní požární techniky od zrenovované PS-2 SDH Martinice, přes trabanta, různé CAS až po nejnovější cisterny jako např. CAS 24 Tatra Ternno z SDH Neveklov. Opět nechybí psovodi, hašení a velikým úspěchehem je simulace dopravní nehody s vyproštěním 2 zraněných osob. Ukázku provádí JPO 2 Čechtice, posádka Záchranáři Praha a posádka ASČR Praha, která je zde poprvé a jak jistě už víte ne naposled. Na akci se ve větší míře prezentují i výrobci požární techniky a  suvenýrů s hasičskou tématikou. Na odpolední program opět navazuje taneční zábava se skupinou Los Čertos. A opět tradiční déšť, zábava se ruší a finále opět patří „Krakenovy.“ Následující ročníky záměrně vynechámy opět kůli akci Pyrocar a vše je směřováno na rok 2015, kdy SDH Košetice oslaví 120 let od svého založení.

feuershow-6.-rocnik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě jakéhokoliv ročníku akce. Zejména členům SDH Košetice, okrsku č. 11 Košetice, všem spřáteleným sborům, kteří na akci jezdí vystavovat svou techniku, všem partnerům a sponzorům, kteří nás podporovaly a podporují.

Takže:  7. ročník Feuershow – 25. 7. 2015 areál výstaviště AP Košetice – areál zpřístupněn od 10:00, slavnostní zahájení: 13.00.

Přijďte se podívat, a oslavit s námi 120 let od našeho založení – máte se na co těšit !

                                                      za SDH Vladislav Jaroš